Download PDFOpen PDF in browser
EN
The title and the abstract of this preprint are also available in English

Digitalna Transformacija U Organizacijama - Usvajanje Ar Tehnologija Iz Perspektive Kompanija

EasyChair Preprint no. 5368

7 pagesDate: April 24, 2021

Abstract

U današnjem, savremenom svetu, okruženi modernim društvom koje neverovatno brzo i dinamično napreduje na svim poljima, gotovo je nemoguće zamisliti uspešnu kompaniju koja ne prolazi, odnosno nije prošla kroz proces digitalizacije svog poslovanja. Digitalna transformacija u poslovanju predstavlja inkorporiranje digitalnih tehnologija u određene oblasti poslovanja kompanije. Jedna od najpopularnijih digitalnih tehnologija, koju prati neverovatna naklonost potrošača jeste tehnologija proširene realnosti.

Ova tehnologija pruža mogućnost unapređenja okruženja, dodavanjem digitalnih i virtuelnih elemenata u stvaran svet, tokom celokupnog korisničkog iskustva. AR (AUGMENTED REALITY) tehnologije povezuju realno, fizičko okruženje sa virtuelnim objektima projektvanim preko mobilnih uređaja. Na taj način se poboljšava ptrošačko iskustvo i obezbeđuje neverovatan doživljaj korisniku. 

Namera o usvajanju I prihvatanju AR tehnologije u kompaniji, ne zavisi isključivo od karakteristika date tenologije, već se mora sagledati širi kontekst u pogledu organizacionih, upravljačkih,finansijskih I ekoloških faktora. U skladu sa tim, polaznu osnovu predstavlja Model TOE - Tecnology, Organization, Environment koji istovremeno analizira kako tehnološke kompetencije, tako i organizacioni aspekt, uz razmatranje posvećenosti rukovodioca, specifičnih znanja, sposobnosti i veština menadžera i finansijskih mogućnosti kompanije. Ispitivanjem ovog modela utvrdiće se relacija između različitih faktora usvajanja i namere prihvatanja tehnlogije proširene realnosti, čime se inicira potreba za definisanjem budućih strateških pravaca za kreiranje vrednosti kroz AR tehnologiju.

Zaključci izneti u ovom radu su od ključnog značaja za prihvatanje i usvajanje tehnlogije proširene realnosti u kompanijama. Takodje, ovaj rad predstavlja odličnu teorijsku osnovu za buduća istraživanja u ovoj oblasti.

Keyphrases: digitalizacija, Proširena realnost, TOE model

BibTeX entry
BibTeX does not have the right entry for preprints. This is a hack for producing the correct reference:
@Booklet{EasyChair:5368,
  author = {Teodora Lukić and Marija Jović},
  title = {Digitalna Transformacija U Organizacijama - Usvajanje Ar Tehnologija Iz Perspektive Kompanija},
  howpublished = {EasyChair Preprint no. 5368},

  year = {EasyChair, 2021}}
Download PDFOpen PDF in browser