ENEDIM10: MATHEMATICS EDUCATION AND CITIZENSHIP
PROGRAM FOR SUNDAY, MAY 19TH
Days:
previous day
all days

View: session overviewtalk overview

09:00-10:30 Session 9A: Ερευνητικές Εργασίες 4
09:00
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ABSTRACT. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να παρουσιαστεί ένα τμήμα μιας έρευνας που αφορά τη μελέτη των δυνατοτήτων επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα μαθηματικά, στο πλαίσιο μιας κοινότητας πρακτικής, η οποία συγκροτήθηκε και λειτούργησε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018, σε ένα πειραματικό σχολείο της Βόρειας Ελλάδας. Για τη ‘μελέτη περίπτωσης’ της εν λόγω κοινότητας πρακτικής αξιοποιήθηκε η θεωρία του Wenger για τις κοινότητες πρακτικής. Τα αποτελέσματα του 3ου ερευνητικού ερωτήματος της έρευνας έδειξαν ότι η ανατροφοδότηση που παρείχε η κοινότητα των ερευνητών αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν στη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της κοινότητας πρακτικής.

09:30
ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, Ο ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ABSTRACT. Αυτή η εργασία εστιάζει σε μια ομάδα εκπαιδευτικών Μαθηματικών που εργάζονται στο ίδιο Γυμνάσιο και επιχείρησαν να αξιοποιήσουν ένα ψηφιακό εργαλείο στη διδασκαλία των Πιθανοτήτων. Τροποποίησαν το ψηφιακό εργαλείο, σχεδίασαν και υλοποίησαν διδασκαλίες με αυτό, παρατηρώντας τις και συζητώντας για αυτές. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις τους πριν και μετά τη διδασκαλία ήρθαν στο προσκήνιο σε διαφορετικές φάσεις: κατά τον σχεδιασμό, στην κάθε διδασκαλία που έγινε, στη συζήτηση πριν και μετά τις διδασκαλίες. Χρησιμοποιώντας τη Θεωρία Δραστηριότητας (ΘΔ) για να ερμηνεύσουμε αυτόν τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ των εκπαιδευτικών, σε όλες τις φάσεις του, με όρους διαφοροποίησης των διδακτικών πρακτικών τους εντοπίσαμε εντάσεις, αλλά και στοιχεία που έκαναν βιώσιμες αυτές τις εντάσεις, τα οποία παρουσιάζουμε.

10:00
ΑΜΦΙΣΗΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΛΓΕΒΡΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

ABSTRACT. Η παρούσα ερευνητική εργασία εστιάζει στις αμφισημίες του προφορικού λόγου μαθητών και εκπαιδευτικού, που προκύπτουν σε ένα ομαδοσυνεργατικό μάθημα Άλγεβρας. Συγκεκριμένα αναδεικνύει πώς ο εκπαιδευτικός δεν κατάφερε να αναγνωρίσει εγκαίρως δύο κρίσιμες, αναδυόμενες περιπτώσεις διασαφηνίσιμης αμφισημίας, ώστε να υποστηρίξει τη συνεργασία των αντίστοιχων ομάδων πιο αποτελεσματικά. Τα συμπεράσματα κατατείνουν στην προώθηση τόσο ενός αναστοχαστικού σχεδιασμού, όσο και ενός αναδυόμενου σχεδιασμού εκ μέρους του εκπαιδευτικού για την παιδαγωγική αξιοποίηση των αμφισημιών στον μαθηματικό λόγο.

09:00-10:30 Session 9B: Ερευνητικές Εργασίες 4
09:00
YΠΟΘΕΤΙΚΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ & ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ABSTRACT. Η σύνδεση μεταξύ του υποθετικό-παραγωγικού συλλογισμού (με δηλώσεις “εάν...τότε”), και των μαθηματικών έχει ερευνηθεί κυρίαρχα σε εφήβους και ενήλικες, παρά τον κεντρικό του ρόλο στα Μαθηματικά. 102 μαθητές Β', Δ’ και ΣΤ’ τάξης δημοτικών σχολείων της Κύπρου έλυσαν οκτώ δραστηριότητες υποθετικό-παραγωγικού συλλογισμού (τέσσερις λογικές μορφές για καθεμία) σε πλαίσια καθημερινής ζωής και μαθηματικών. Οι μαθητές φάνηκε να εμφανίζουν ικανότητες υποθετικό-παραγωγικού συλλογισμού σε ένα βαθμό. Το πλαίσιο φάνηκε να μην επιδρά στην επίδοση των παιδιών, σε αντίθεση με τη λογική μορφή. Αποτελέσματα, περιορισμοί και εισηγήσεις αναλύονται στην παρούσα εργασία.

09:30
ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ»: ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ

ABSTRACT. Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει τα πρώτα ευρήματα από μία έρευνα σχεδιασμού με στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση κλασμάτων που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς. Πενήντα έξι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε 10 έργα για τη διερεύνηση των αρχικών γνώσεών τους, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους για τις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι πράξεις αυτές. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν εννοιολογικές δυσκολίες με κεντρικές ιδέες για τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση κλασμάτων και υποδεικνύουν κατευθύνσεις για το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού.

10:00
ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ABSTRACT. Η παρούσα εργασία μελετά τις παρανοήσεις στη σύγκριση δεκαδικών αριθμών, εξετάζοντας τα λάθη και τα επίπεδα βεβαιότητας των απαντήσεων. 87 μαθητές της Δ’ και Ε’ Δημοτικού, που αποτέλεσαν τις ομάδες παρέμβασης και ελέγχου, συμπλήρωσαν τεστ τριών επιπέδων πριν, αμέσως μετά, και ένα μήνα μετά την παρέμβαση με ανατρεπτικό κείμενο στην ομάδα παρέμβασης και επεξηγηματικό στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα στον προ-έλεγχο έδειξαν παρανοήσεις στη σύγκριση των δεκαδικών που αφορούν το πλήθος των δεκαδικών ψηφίων και τον ρόλο του μηδενός στο δεκαδικό μέρος. Η διδακτική παρέμβαση με το ανατρεπτικό κείμενο συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση μέρους αυτών των παρανοήσεων.

09:00-10:30 Session 9C: Ερευνητικές Εργασίες 4
09:00
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ABSTRACT. Η εμπλοκή των παιδιών με μαθηματικές εμπειρίες στο ευρύτερο πλαίσιο του παιχνιδιού αποτελεί μια σύγχρονη τάση της μαθηματικής μάθησης στην προσχολική ηλικία. Στο πλαίσιο αυτό, το αντικείμενο μελέτης της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των ευκαιριών για μαθηματική μάθηση με νόημα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου κατασκευαστικού παιχνιδιού. Το παιχνίδι 18 παιδιών μιας τάξης δημόσιου νηπιαγωγείου μελετήθηκε μέσω της συμμετοχικής παρατήρησης για διάστημα 4 εβδομάδων. Από τα αποτελέσματα φαίνεται πως αναδείχθηκαν ποικίλα περιστατικά αυθόρμητου παιχνιδιού με μαθηματικό περιεχόμενο, όπου τα παιδιά αλληλοεπιδρώντας τόσο μεταξύ τους όσο και με το κατασκευαστικό υλικό ανέπτυξαν ποικίλες μαθηματικές συζητήσεις και διεργασίες.

09:30
ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΙΚΑΝΟΙ ΛΥΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ;

ABSTRACT. Στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζεται η διερεύνηση των ικανοτήτων και των στρατηγικών επίλυσης μαθηματικού προβλήματος που χρησιμοποιούν παιδιά ηλικίας 10 ετών μιας τυπικής τάξης μαθηματικών σε σύγκριση με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των ικανών-δημιουργικών λυτών. Με βάση τα στοιχεία αυτά προκύπτουν οι ανάγκες των παιδιών που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον σχεδιασμό ενός προγράμματος παρέμβασης που θα αποσκοπεί στη βελτίωση αυτών των ικανοτήτων και στρατηγικών συγκριτικά με αυτές ενός «ικανού-δημιουργικού λύτη».

10:00
ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

ABSTRACT. Η μελέτη θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο ο Edwin Α. Abbott, στο βιβλίο του «Flatland: Η Επιπεδοχώρα» (1884), συνδέει τα μαθηματικά με τη λογοτεχνία για να προσεγγιστούν με ευφυή τρόπο ηθικά και φιλοσοφικά ζητήματα, προσφέροντας μια εναλλακτική οπτική στην κατανόηση των κοινωνικών δομών της Βικτωριανής κοινωνίας. Επιπροσθέτως, θα επιχειρηθεί να φωτιστεί ο τρόπος με τον οποίο, η σύζευξη μαθηματικών και λογοτεχνίας μπορεί να εμπλουτίσει την κατανόηση του κόσμου μας, επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους έργα μπορούν να ενθαρρύνουν την κριτική αποτίμηση των μαθηματικών εννοιών, όχι ως αφηρημένα σύμβολα, αλλά ως δυναμικά σημαινόμενα, και να προωθήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του κοινωνικού γίγνεσθαι.

09:00-10:30 Session 9D: Ερευνητικές Εργασίες 4
09:00
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ

ABSTRACT. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει τις επιδόσεις και τις στρατηγικές υποψήφιων εκπαιδευτικών κατά την πραγματοποίηση υπολογιστικών εκτιμήσεων. Για τον σκοπό αυτό, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν υπολογιστικές εκτιμήσεις, μέσα από δοκιμασίες που διαφοροποιούνταν ως προς το είδος του αριθμού και ως προς το είδος των αριθμητικών πράξεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες έχουν ανεπτυγμένη ικανότητα σε καταστάσεις υπολογιστικής εκτίμησης, καθώς και ότι είναι σε θέση να αξιοποιήσουν κάποια στρατηγική, προκειμένου να διασφαλίσουν την επιτυχία. Ωστόσο, αυξημένη ήταν και η χρήση των τυπικών αλγορίθμων, χωρίς να οδηγούν πάντα σε επιτυχείς εκτιμήσεις.

09:30
ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ABSTRACT. Στην παρούσα εργασία εξετάζουμε την Επαγγελματική Παρατήρηση ενός έμπειρου εκπαιδευτικού της Δημοτικής Εκπαίδευσης σε μια συλλογή απαντήσεων μαθητών που χρησιμοποιούν περιττές και νοερές παρενθέσεις. Συγκεκριμένα μέσω δομημένης συνέντευξης ζητήθηκε από τον εκπαιδευτικό να παρατηρήσει, ερμηνεύσει και αξιολογήσει τα γραπτά των μαθητών. Η ανάλυση έδειξε ότι ο εκπαιδευτικός παρατήρησε και ερμήνευσε τις περιττές και νοερές παρενθέσεις στις απαντήσεις των μαθητών αναγνωρίζοντας κάποια στοιχεία της αίσθησης της δομής των μαθητών. Οι ερμηνείες και οι αποφάσεις του βασίστηκαν σε διάφορα πλαίσια δείχνοντας μια πιο θετική στάση όσον αφορά την εγκυρότητα χρήσης των περιττών παρενθέσεων

10:00
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΤΩN: ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ABSTRACT. Η παρούσα έρευνα μελετά τις διαφοροποιήσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προς την αξιολόγηση των μαθηματικών έργων των μαθητών και τους πόρους από τους οποίους αντλούν επιχειρήματα όταν αξιολογούν αυτά τα έργα. Η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποιοτική προσέγγιση και ειδικότερα η μελέτη περίπτωσης. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 13 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η μέθοδος ανάλυσης που υιοθετήθηκε ήταν η θεματική ανάλυση. Η ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις στην βαθμολόγηση που απέδωσαν οι εκπαιδευτικοί αναδεικνύοντας τους κυριάρχους πόρους αξιολόγησης.

10:30-11:00Διάλειμμα για καφέ
11:00-12:30 Session 10: Συμπόσιο - ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

ABSTRACT. Το συμπόσιο φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια κριτική αποτίμηση των εξελίξεων στο ερευνητικό πεδίο της Μαθηματικής Εκπαίδευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με την πιθανή επίδραση αυτών των εξελίξεων στην εκπαιδευτική πολιτική και πράξη. Από το εύρος των σχετικών θεμάτων θα παρουσιαστούν αναγκαστικά μόνο συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την έρευνα: στα προγράμματα σπουδών, στους μαθητές και τη μάθηση, στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και στην χρήση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία.

Επίμετρο: Η ανάδυση της διδακτικής των μαθηματικών στην ακαδημαϊκή, ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα

ABSTRACT. Η Διδακτική των Μαθηματικών συνιστά ένα πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών με προέλευση και προορισμό τα Μαθηματικά. Ανακατασκευάζει την κυρίαρχη εικόνα των Μαθηματικών, συνδέοντάς την λειτουργικά με τις νοητικές διεργασίες και τις κοινωνικοπολιτισμικές συνθήκες γένεσης και διάχυσης της μαθηματικής γνώσης. Η ακαδημαϊκή κατοχύρωση της Διδακτικής των Μαθηματικών, είχε και έχει ακόμη δυο ταυτόχρονες προϋποθέσεις, που η μία διεισδύει μέσα στην άλλη. Τη διακριτή επιστημολογική υπόσταση του πεδίου και ταυτόχρονα την επιστημολογική ικανότητα σύνδεσης και συνεξέλιξης με τα πεδία των Μαθηματικών, των Επιστημών της Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών εφαρμογών της Ψηφιακής Τεχνολογίας. Η ικανοποίηση των δυο προϋποθέσεων σημάδεψε ατομικές και συλλογικές προσπάθειες που συνέκλιναν στην ίδρυση της Ενεδιμ με τον θεσμικό λόγο της ΔτΜ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

12:30-13:30 Session 11A: Καινοτόμες Διδακτικές Προτάσεις
12:30
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗΣ ΤΑΞΗΣ

ABSTRACT. Η αυξανόμενη τάση ανάπτυξης της τεχνολογίας έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της καθημερινότητας του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου του τομέα της εκπαίδευσης. Με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μάθησης που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των μαθητών και θα γεφυρώσει την εξέλιξη της τεχνολογίας με την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία, ακολουθήθηκε το διδακτικό μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης για τη διδασκαλία των Εξισώσεων σε μαθητές ΣΤ’ τάξης δημοτικού.

12:50
Η ΣΤΑΘΕΡΑ π ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ NUCLINO

ABSTRACT. Η παρούσα εργασία αποτελεί μία πρόταση διδασκαλίας για τη σταθερά π και τη σύνδεσή της με τον υπολογισμό του εμβαδού του κυκλικού δίσκου στην ΣΤ΄ δημοτικού. Περιλαμβάνει ποικίλες θεωρητικές προσεγγίσεις συμβατές με τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες για τη διδασκαλία των μαθηματικών όπως η σύνδεση της λογοτεχνίας με τα μαθηματικά, η ενσώματη μάθηση και η επίλυση προβλήματος. Αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και, πιο συγκεκριμένα το διαδραστικό διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης Nuclino, κινητοποιώντας τους/τις μαθητές/τριες να αλληλεπιδράσουν με ένα ενδιαφέρον σενάριο βασισμένο σε μία λογοτεχνική ιστορία.

13:10
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ABSTRACT. Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τη βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας. Η χρήση της στην εκπαίδευση εμπεριέχει προκλήσεις καθώς εισάγει νέους τρόπους ενίσχυσης των εκπαιδευτικών πρακτικών. Επηρεασμένoι από τα αντίστοιχα μαθήματα επιμόρφωσης στο etwinning seminars και στο Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στην διδασκαλία μας. Στόχος η εφαρμογή καινοτομιών στην διδασκαλία με σκοπό να γίνει πιο ελκυστική η μάθηση γεωμετρικών εννοιών όπως τα πολύγωνα.

12:30-13:30 Session 11B: Καινοτόμες Διδακτικές Προτάσεις
12:30
Ο ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ABSTRACT. Μέσα στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των ερευνητών για μια Κριτική Μαθηματική Εκπαίδευση αναδεικνύονται τα οφέλη από την ενασχόληση των μαθητών με θέματα ενταγμένα σε ένα κοινωνικοεπιστημονικό πλαίσιο. Τέτοια θέματα, όπως τα τροχαία ατυχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να αναπτύξουν επιχειρήματα και να πάρουν αποφάσεις για μια ολοκληρωμένη γνώση και κοινωνικά υπεύθυνη δράση. Στο πρόβλημα που δόθηκε οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα στάδια του Στατιστικού κύκλου έρευνας που οδήγησε στη λήψη αποφάσεων βασισμένων σε δεδομένα.

12:50
ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ ΣΤΗN ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ: ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

ABSTRACT. Η παρούσα εργασία αποτελεί μία διδακτική πρόταση για τη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου στο πλαίσιο των μαθημάτων της Γεωμετρίας και των Μαθηματικών Θετικού Προσανατολισμού. Με τη βοήθεια των βασικών αρχών της διαφοροποιημένης μάθησης προτάθηκαν στους μαθητές εργασίες με άξονα την πραγματεία του Αρχιμήδη, Στομάχιον. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και ασχολήθηκαν με τη θεματολογία της εργασίας τους εντός και εκτός του σχολικού ωραρίου. Έμαθαν για τη ζωή και το έργο του Αρχιμήδη, συνδύασαν τις γνώσεις τους από τη Γεωμετρία και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης ενισχύοντας την προσπάθεια καλλιέργειας της μαθηματικής κουλτούρας και πολιτειότητας στη σχολική κοινότητα.

13:10
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: ΜΕΤΡΩ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΟ ΜΗΚΟΣ

ABSTRACT. Η θεματική του προτεινόμενου διδακτικού σεναρίου που έγκειται στην κατηγορία των Καινοτόμων Διδακτικών Πρακτικών αναφέρεται στις Μετρήσεις και συγκεκριμένα στην ενότητα Μετρώ και Εκφράζω το Μήκος της Τετάρτης τάξης (Δ΄) και έχει σχεδιασθεί για τρεις (3) διδακτικές ώρες. Έχει δημιουργηθεί και υλοποιηθεί στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Πειραματικών Σχολείων στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και συγκεκριμένα στο γνωστικό αντικείμενο των Μαθηματικών.

12:30-13:30 Session 11C: Καινοτόμες Διδακτικές Προτάσεις
12:30
Η ΓΙΑΓΙΑ, Ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΙΝΔΟΣ

ABSTRACT. Η παρούσα διδακτική πρόταση αφορά μια δίωρη διδασκαλία στις ακολουθίες της Α΄ Λυκείου και συγκεκριμένα στη μετάβαση από την Αριθμητική στην Γεωμετρική πρόοδο. Αφορμή ήταν το διδακτικό σενάριο που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της επιμόρφωσης στα Νέα Προγράμματα Σπουδών την Άνοιξη του 2023, ενώ υλοποιήθηκε ακολούθως και στην σχολική τάξη, συγκεκριμένα στο τμήμα Α1 της Α’ Λυκείου του 3ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης κατά το σχολικό έτος 2023-2024. Η διδασκαλία αυτή ήταν η δεύτερη δειγματική στο πλαίσιο του θεσμού του συντονιστή Γνωστικού Πεδίου των μαθηματικών (ΠΕ03) και την παρακολούθησαν συνάδελφοι μαθηματικοί του σχολείου.

12:50
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΝΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

ABSTRACT. Στην παρούσα διδακτική πρόταση παρουσιάζεται η πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης μεταγνωστικής διδασκαλίας που έλαβε χώρα σε ένα τμήμα Γ’ τάξης κατά την επίλυση μη-τυποποιημένων προβλημάτων. Μετά την παρέμβαση σημαντική ήταν η βελτίωση των παιδιών σε γνωστικό και μεταγνωστικό επίπεδο.

13:10
ΜΙΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ» ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΡΗΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ABSTRACT. Η παρουσίαση των ρητών αριθμών στην Α΄ Γυμνασίου αποτελεί κομβικό σημείο στα σχολικά μαθηματικά. Πιο συγκεκριμένα οριοθετεί την μετάβαση τους από τις μαθηματικές έννοιες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο απαραίτητο υπόβαθρο για την ανάπτυξη των πραγματικών αριθμών. Ο τρόπος χρήσης των σχολικών εγχειριδίων κατά τη μελέτη αυτής της ενότητας από τους μαθητές, μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πλαίσιο διδασκαλίας της.

12:30-13:30 Session 11D: Καινοτόμες Διδακτικές Προτάσεις
12:30
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΑΞΗ

ABSTRACT. Το παρόν διδακτικό σενάριο αποτελεί πρόταση διδασκαλίας βασικών αρχών στατιστικής στη Β’ τάξη Δημοτικού, η οποία αποσκοπεί στον μαθηματικό εγραμματισμό των μαθητών/τριών μέσα από την καλλιέργεια των μεγάλων ιδεών της μαθηματικής δομής, της απόδειξης, της γενίκευσης και της μεταβολής. Παρουσιάζονται δραστηριότητες, που αφορούν στην διαχείριση πληροφοριών μέσα από διαδικασίες συλλογής, οργάνωσης, παρουσίασης, ερμηνείας και μοντελοποίησης δεδομένων. Τα σημαντικότερα μαθησιακά οφέλη που καταγράφηκαν είναι η ενίσχυση στρατηγικών υποθέσεων, διερευνήσεων και καταγραφών καθώς και η κριτική επίγνωση του τρόπου αξιοποίησης των μαθηματικών στην καθημερινή ζωή.

12:50
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΑΥΤΗΝ

ABSTRACT. Λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη δυσκολία των μαθητών/τριών να εντοπίζουν την αξονική συμμετρία, η παρούσα διδακτική πρόταση στοχεύει στη διδασκαλία της συμμετρίας στους μαθητές/τριες της Β Δημοτικού, μέσα από τη χρήση εκπαιδευτικών λογισμικών.

Αξιοποιώντας την ανακαλυπτική μάθηση και την εποικοδομιστική προσέγγιση, οι μαθητές/τριες μαθαίνουν να εντοπίζουν τους άξονες συμμετρίας των σχημάτων και να δημιουργούν συμμετρικά είδωλα.

Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά λογισμικά προσφέρουν ένα παιγνιώδες πλαίσιο πειραματισμού, εξερεύνησης και αξιολόγησης του μαθησιακού αντικειμένου, με τον εκπαιδευτικό να λειτουργεί ως συντονιστής της μαθησιακής διαδικασίας.

12:30-13:30 Session 11E: Καινοτόμες Διδακτικές Προτάσεις
12:30
LIMIT INTRODUCTION WITH REALISTIC PROBLEMS

ABSTRACT. limit is very difficult for students. The limit is seen as an approximation and as something elusive. Τhese insights can be captured with the help of digital tools. Through realistic problems, children can come to a first contact with the mathematical limit

12:50
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΔΡΑΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ABSTRACT. Η παρούσα εργασία αφορά την παρουσίαση μιας καινοτόμου δράσης η οποία είχε ως στόχο τη συμβολή στην επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών ΠΕ70 στο πεδίο της ένταξης της Ρομποτικής στο μάθημα των Μαθηματικών. Παρουσιάζεται το πλαίσιο και η πορεία που ακολουθήθηκε καθώς και μια πρώτη αποτίμηση σχετικά με την αποτελεσματικότητά της από την οπτική των συμμετεχόντων.

13:10
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

ABSTRACT. Η παρούσα εργασία αφορά μία διδακτική πρόταση που συνδυάζει το μάθημα των μαθηματικών με τη ρομποτική. Μέσα από αυτήν επιχειρείται να μελετηθεί πώς η χρήση της ρομποτικής μπορεί να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να μυήσει τους μαθητές στη χρήση συμβολικής γλώσσας, διευρύνοντας έτσι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί και εμπλουτίζοντας τους τρόπους μάθησης και διδασκαλίας στα μαθηματικά. Αναδεικνύονται δυνατότητες και προβληματισμοί, καθώς και η σημασία της επαγγελματικής ανάπτυξης του εκπαιδευτικού στην περιοχή.